raindrops

Δια μέσου της ιστορίας της ανθρωπότητας έχει ενσωματωθεί  στην κοινή συνείδηση η πεποίθηση ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μερικοί άνθρωποι διαθέτουν την ικανότητα να βοηθούν συνανθρώπους τους να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της ζωής. Αυτή η πεποίθηση έχει γίνει πλέον θεσμός με την εξέλιξη επιστημών, όπως  της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας. Από τους επαγγελματίες των χώρων αυτών αναμένεται να βοηθήσουν στο χειρισμό και στη λύση  κοινωνικών και συναισθηματικών προβλημάτων .

Η επιστήμη του ψυχολόγου ασχολείται με τη συμπεριφορά του ανθρώπου και του παρέχει τις γνώσεις  να ερμηνεύσει τι κρύβει πίσω της η κάθε πράξη να εξηγήσει γιατί έγινε, και προσπαθεί χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές να μετατρέψει τη συμπεριφορά ή τις σκέψεις του, που οδηγούν σε ανεπιθύμητες ή πολύ συχνά αφόρητες καταστάσεις.

Επίσημα οι αρμοδιότητες του ψυχολόγου έχουν οριστεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ως οι ακόλουθες :
•  Μελετά την συμπεριφορά του ανθρώπου τις ψυχικές / διανοητικές του λειτουργίες  και ερευνά ή συνιστά θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα στην περιοχή της ιατρικής, της παιδείας και της βιομηχανίας.
•  Εκτελεί ερευνητικά πειράματα και παρατηρήσεις σε ανθρώπους και ζώα  για να μετρήσει ψυχικά διανοητικά και φυσικά χαρακτηριστικά.
•  Αναλύει την επιρροή της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος στην σκέψη και την συμπεριφορά του ανθρώπου.
•  Αναλαμβάνει τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη συναισθηματικών ανωμαλιών και ανωμαλιών στην ανάπτυξη  της προσωπικότητας, καθώς και ελλείψεων προσαρμογής στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον.
•  Συνθέτει και εκτελεί δοκιμασίες για να μετρήσει την ευφυΐα, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και αλλά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ερμηνεύει τα δεδομένα που προκύπτουν και δίνει τις κατάλληλες συστάσεις.

Αναλυτικότερα, αντιμετωπίζει με ένθερμη στάση και συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το πένθος, οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές, οι σεξουαλικές αποκλίσεις, οι διαταραχές διάθεσης και άλλα ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης θεραπείας.  Επίσης, προσεγγίζει συμβουλευτικά οικογενειακά ζητήματα σχέσεων, παιδιών και εφήβων με την απαιτούμενη ευαισθησία και διακριτικότητα.

Το φάσμα, λοιπόν, των δραστηριοτήτων της ψυχολογίας είναι πολύ πλατύ, γι’ αυτό έχει διαχωριστεί σε ειδικεύσεις. Κλινική ψυχολογία είναι ο τομέας εκείνος που ασχολείται με πρόσωπα των οποίων κάποια από τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους έχουν πάρει παθολογική μορφή, δηλαδή δυσάρεστη. Για να αποκτήσει κανείς την ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία ακολουθεί τουλάχιστον διετείς μεταπτυχιακές σπουδές σε μια από τις αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σχολές .Απαιτείται δηλαδή μια συνολική φοίτηση το λιγότερο 6 ετών.

Για να ασκήσει ο κλινικός ψυχολόγος το επάγγελμα του πρέπει πάνω απ΄ όλα να διαθέτει το στοιχείο της Ανθρωπιάς και να επιδιώκει συνεχώς την προσωπική του ωρίμανση.  Επίσης, να έχει γνώσεις γύρω από την μεθοδολογία της δουλείας του και να ξέρει να ακούει πολύ καλά και να μιλά λίγο. Να είναι ικανός να προβλέπει και να υπολογίζει με βάση τα στοιχεία που του δίδονται, χωρίς να κάνει αυθαίρετες προεκτάσεις. Χρειάζεται ακόμα εσωτερική καλλιέργεια και ικανότητα να εμβαθύνει στην σκέψη του αλλού και να μπορεί να βλέπει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. 

Ένας ψυχολόγος απαιτείται να έχει πίστη και αφοσίωση στο έργο του και δεν παύει ποτέ να αναπτύσσει τα θετικά  στοιχεία της δικής του προσωπικότητας κυρίως εκείνο της διαθεσιμότητας. Δηλαδή, να δίνει από τον εαυτό του, ώστε ο θεραπευόμενος να νιώθει πραγματικά κοντά του. Χρειάζεται ακόμη και λογική, που έρχεται να συμπληρώσει το πορτρέτο του ψυχολόγου, μαζί με τη γνώση και την ωριμότητα.

Οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο ψυχολόγος για να βοηθήσει τον πελάτη του εντάσσονται κάτω από τον όρο  μέθοδοι ψυχοθεραπείας .Η λέξη ψυχοθεραπεία, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική έννοια  ‘ψυχο-θεραπεύω: υπηρετώ, φροντίζω την ψυχή’, σημαίνει δημιουργώ προϋποθέσεις έτσι ανοίγω δρόμο για την υγιή και ανοδική ψυχική κατάσταση. Υπάρχουν πολλές σχολές ψυχοθεραπείας και ένας ψυχολόγος ακολουθεί  μόνο μερικές από αυτές, ανάλογα με την εκπαίδευση του. Είναι προσαρμοσμένες στην προσωπικότητα του και στα προβλήματα που του παρουσιάζονται.

Η ψυχοθεραπεία  διαρκεί από λίγες βδομάδες έως πολλούς μήνες, ανάλογα  με την δυσκολία του προβλήματος, το βαθμό επίλυσης που επιζητεί ο πελάτης και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα η ψυχανάλυση ενός ενήλικα –που είναι  μορφή ψυχοθεραπείας– μπορεί  να διαρκέσει πολλά χρόνια, ενώ ένα απλό πρόβλημα συμπεριφοράς ενός παιδιού  μπορεί  να επιλυθεί σε λίγες μόνο συναντήσεις. 

Σήμερα στη χώρα μας, οι περισσότεροι άνθρωποι που επιζητούν τη βοήθεια του ψυχολόγου είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι το πρόβλημα τους έχει φθάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα, ο άνθρωπος διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για να βρίσκει διεξόδους στις προκλήσεις που του επιφυλάσσει η ζωή. Καλό, όμως, θα ήταν να προσφεύγει σ΄έναν ειδικό όταν το πρόβλημα είναι στην γέννηση του. Επιπλέον, για να καλλιεργήσει την προσωπική του ωρίμανσή, ώστε να γίνει αποδοτικότερος στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή.

Ελπίζουμε, σαν επαγγελματίες στο χώρο, να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάποια φάση της ζωής σας. Ακόμα και αν δεν ταλανιζόμαστε απο σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η κοινωνική φοβία, οι αγχώδεις διαταραχές και άλλα πολλά, κάποιες στιγμές της ζωής μας, όλοι έχουμε ανάγκη μιας εξειδικευμένης και αντικειμενικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ή των προκλήσεων που έχουν σχέση με την ψυχική μας υγεία. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η καθημερινή βελτίωση του εαυτού μας είναι προϋπόθεση της ψυχικής υγείας, της  ποιοτικής ζωής, υποχρέωση προς τον εαυτό μας και, κατ’ επέκταση, προς την οικογένειά μας.

 

Τηλέφωνα :210-4296270 ή  6979146622

Διευθύνση μέσω SkypeTherapyNet.gr

 Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Γραφείο : Σιμήτου 27α, Πειραϊκή, Πειραιάς