raindrops

Ενημερωτικό έντυπο του  NATIONAL DRUG AND ALCOHOL RESEARCH CENTRE - Sydney

ΚΟΚΑΪΝΗ
Η κοκαΐνη είναι μία διεγερτική ουσία η οποία, στην καθαρή μορφή της, είναι μια άσπρη κρυστάλλινη σκόνη με μια πικρή γεύση. Αυτή η σκόνη καλείται υδροχλώριο της κοκαΐνης και παράγεται με την επεξεργασία των φύλλων του φυτού κόκα που βρίσκεται κυρίως Νότια Αμερική. Η κοκαΐνη είναι ένα από τα ευρύτατα χρησιμοποιημένα παράνομα ναρκωτικά στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το υδροχλώριο κοκαΐνης σε μορφή σκόνης δεν μπορεί να καπνιστεί αποτελεσματικά επειδή η ουσία καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Με την αφαίρεση του υδροχλωριδίου μέσω μιας χημικής διαδικασίας η ουσία μετατρέπεται και μπορεί να καπνιστεί. Το Crack είναι μια μορφή κοκαΐνης  που είναι ιδιαίτερα καθαρή. Πωλείται υπό μορφή μικρών κόκκων γνωστών ως ‘βράχοι’ και σε αυτή τη μορφή μπορεί να καπνιστεί.

Η κοκαΐνη που διατίθεται στους ‘δρόμους’ είναι συνήθως κομμένη ή αραιωμένη με άλλες ουσίες, μερικές από αυτές τις ουσίες μιμούνται την γεύση ή την εμφάνιση της κοκαΐνης. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την νοθευμένη κοκαΐνη που βρίσκεται στους δρόμους, αλλά η γλυκόζη, η λακτόζη, η σόδα και ακόμη και ταλκ έχουν βρεθεί. Εντούτοις, υπάρχουν λίγα στοιχεία για να ειπωθεί ότι οι επιβλαβείς παράγοντες, όπως το κονιοποιημένο γυαλί ή  το ποντικοφάρμακο χρησιμοποιούνται σκόπιμα.

Δύο κύριες μορφές χρηστών κοκαΐνης έχουν προσδιοριστεί. Τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, απασχολούνται με μια σειρά υψηλά αμειβομένων επαγγελμάτων ή εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν πάνω από το μέσο εισόδημα και εκπαίδευση, και ζουν έχοντας πολλά πράγματα σε αφθονία. Τα άτομα αυτά εισπνέουν κυρίως σκόνη κοκαΐνης ‘μυτιές’.   Η δεύτερη ομάδα χρηστών κάνει χρήση κοκαΐνης με ένεση ή καπνίζουν crack. Αυτοί, κυρίως, ανήκουν στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, έχουν χαμηλότερη μόρφωση, είναι νεότεροι στην ηλικία και οι περισσότεροι είναι συχνά άνεργοι. Σε αυτή η ομάδα υπάρχουν υψηλά επίπεδα χρήσης ηρωίνης και άλλων ουσιών, και χαρακτηρίζεται, επίσης, από υψηλή εγκληματική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμες δράσεις
Οι επιδράσεις της κοκαΐνης όπως έντονη ευχαρίστηση, εγρήγορση, αυτοπεποίθηση και σεξουαλική διέγερση είναι πολύ σύντομες (λιγότερο από 30 λεπτά). Χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό διασκέδασης αλλά και ως βοηθητικό στην απόδοση εργασιών που απαιτούν πολλές ώρες σε εγρήγορση.  Οι χρήστες ενέσιμης κοκαΐνης επιδιώκουν την αυτοπεποίθηση και τις διεγερτικές δράσεις της κοκαΐνης.

Οι βραχυπρόθεσμες δράσεις περιλάβουν:

• ευφορία και ευημερία
• αυξανόμενη επαγρύπνηση
• αυξανόμενη αυτοπεποίθηση
• μείωση της όρεξης
• μειωμένη κούραση
• πονοκέφαλος
• αδυναμία στον ύπνο

Μακροχρόνιες δράσεις
Οι μακροχρόνιες δράσεις της τακτικής χρήσης κοκαΐνης περιλάβουν:

• διαταραχές ύπνου
• σεξουαλικά προβλήματα, συχνά ανικανότητα
• διάτρηση των ρινικών μεμβρανών και του διαφράγματος
• χρόνια ρινική καταρροή
• ρινική αιμορραγία
• απώλεια της αίσθησης της όσφρησης
• σπασμούς του προσώπου  ή ακούσιο τράνταγμα του σώματος
• ψύχωση
• καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και αναπνευστικές διαταραχές
• κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα
• εθισμός

Θεραπείες για την εξάρτηση της κοκαΐνης
Η χρόνια χρήση κοκαΐνης μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις διαβάσεις του εγκεφάλου προκαλώντας τις φυσικές πτυχές του εθισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής στις υψηλές δόσεις και τα συμπτώματα στέρησης στην απότομη διακοπή της χρήσης. Ένας συνδυασμός φυσικών, ψυχολογικών και συμπεριφοριστικών καταστάσεων κάνει τον εθισμό κοκαΐνης μία σύνθετη και δύσκολη κατάσταση να θεραπευθεί. Η έντονη επιθυμία για κοκαΐνη προκαλεί την υποτροπή. Τα φάρμακα που βοηθούν τους ασθενείς σε αυτές τις καταστάσεις θα ήταν πολύτιμα στην προσέλκυση και παραμονή τους στην παροχή συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας που απαιτείται για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σχετιζόμενες με την κοκαΐνη.

Dexamphetamine
Η Dexamphetamine είναι ένα φαρμακευτικό διεγερτικό που συνιστάται για τις αναταραχές του ύπνου και της προσοχής. Τα φυσικά και ψυχολογικά αποτελέσματα της κοκαΐνης και της αμφεταμίνης είναι παρόμοια. Οι πεπειραμένοι χρήστες κοκαΐνης δυσκολεύονται να διακρίνουν την ενδοφλέβια κοκαΐνη και την δεξαμφεταμίνη. Οι κύριες διαφορές είναι το μούδιασμα της κοκαΐνης και η πιο μακρόχρονη επίδραση της Δεξαμφεταμίνης  (8 ώρες σε σχέση με 30 λεπτά της κοκαΐνης ). Οι στοματικές δόσεις της Δεξαμφεταμίνης  έχουν εξεταστεί ως υποκατάστατο της κοκαΐνης σε μελέτες στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα με μειωμένη χρήση κοκαΐνης και τα σχετικά προβλήματα όταν συγκρίνονται με ψευτοφάρμακο ή πλασήμπο.

Modafinil
Το Modafinil είναι μια ουσία που προάγει την εγρήγορση και χορηγείται για τη ναρκοληψία, μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από ξαφνικά και ανεξέλεγκτα επεισόδια βαθύ ύπνου. Το Modafinil βοηθά στην εγρήγορση και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα στέρησης της κοκαΐνης, όπως την απώλεια συγκέντρωσης, την υπνηλία και τη χαμηλή διάθεση. Οι πρόωρες ερευνητικές εκθέσεις από τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικές. Το Modafinil εμφανίζεται να δρα σε διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου σε σχέση με άλλα διεγερτικά όπως η κοκαΐνη και η αμφεταμίνη, και για αυτόν τον λόγο μπορεί να μην έχει την ίδια συνήθη εξάρτηση. Το Modafinil δείχνει να μειώνει τις δράσεις της κοκαΐνης καθώς και την ανάγκη για χρήση, ώστε να γίνεται αποδεκτό από τους χρήστες.