raindrops

Η χρήση χασίς έχει μακρόχρονη ιστορία στη  κοινωνία μας. Παρ΄ όλα αυτά όμως η πληροφόρηση γύρω από αυτό είναι περιορισμένη και συχνά διαστρεβλωμένη από διάφορους μύθους, προερχόμενοι άλλοτε από τους υποστηρικτές του και άλλοτε από τους πολέμιούς του. Σ΄ αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε μερικά βασικά στοιχεία, πορίσματα ερευνών, χωρίς συναισθηματισμούς ή ηθικολογίες. H άποψή μας είναι πως αν κάποιος αποφασίσει να καπνίσει χασίς θα πρέπει να έχει σωστή πληροφόρηση, ώστε να μπορεί να αποσαφηνίσει την πραγματικότητα από τους μύθους.

Η μαριχουάνα, το χασίς, το χασισέλαιο προέρχονται από το φυτό cannabis Indica ή Ινδική κάνναβις, ένα μονοετές φυτό που ευδοκιμεί σε τροπικά και εύκρατα κλίματα. Η μαριχουάνα γίνεται από τα αποξηραμένα φύλλα και ανθό (ή φούντα) του φυτού. Το χασίς (ή μαύρη) είναι η αποξηραμένη και συμπιεσμένη ρητίνη του δενδρυλλίου, ενώ το χασισέλαιο παράγεται μετά από επεξεργασία της ρητίνης. Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του είναι ή τετρα-ϋδροκανναβινόλη (ή ΤΗC), μία παραισθησιογόνος ουσία πολύ λιγότερο δραστική από ίσες ποσότητες LSD. Η πυκνότητα του ΤΗC στα φύλα της μαριχουάνας φτάνει μέχρι 8%, ενώ στα σκευάσματα της ρητίνης (χασίς και χασισέλαιο) ποικίλει από 15% έως 70% αντίστοιχα.

Αμεσες επιδράσεις. Όταν η χρήση γίνεται σε χαμηλές ποσότητες, η  κάνναβις προκαλεί συναισθήματα χαλάρωσης, ηρεμίας, μείωση των συναισθηματικών δισταγμών, τάση ομιλητικότητας και γέλιου, όρεξη, μείωση της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, ταχυπαλμία, κόκκινα μάτια. Αυτές οι καταστάσεις συνήθως οδηγούν σε μία κατάσταση "ψευτοστοχασμού" και νυσταγμού που διαρκούν από 2 μέχρι 3 ώρες. 
Όταν η χρήση γίνεται σε υψηλές δόσεις, ή και σε χαμηλές δόσεις από άτομα που δεν έχουν ανοχή στην ουσία (π.χ. αρχάριοι) τότε μπορεί να προκαλέσει ψευδοπαραισθήσεις, δηλαδή παραισθήσεις που γνωρίζει το άτομο ότι δεν είναι πραγματικές, σύγχυση των αισθήσεων, όπως μουσική να αντιλαμβάνεται ως εικόνα, σύγχυση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Η σύγχυση των σκέψεων γίνεται εντονότερη και η αρχική ευφορία αντικαθιστάτε από δυνατό συναίσθημα παρανοϊσμού, νευρικότητας και πανικού. Κάτι πολύ δυσάρεστο που το άτομο έχει την αίσθηση ότι ποτέ δεν θα τελειώσει. Σε πολύ υψηλές δόσεις μερικοί χρήστες καταβάλλονται από τοξική ψύχωση που χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις, παρα-νοϊκό ιδεασμό, αποπροσωποποίηση και έντονη ανησυχία. Η χρήση της κάνναβης μπορεί να ξεσκεπάσει σχιζοφρένεια που βρισκόταν σε λανθάνουσα μορφή.

Μακρόχρονες επιδράσεις. Η μαριχουάνα περιέχει πίσσα 50% με 100% περισσότερη από το κοινό τσιγάρο. Επομένως και οι επιδράσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στο καρδιαναπνευστικό σύστημα είναι ανάλογες. Πέρα από τις φυσιολογικές, υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η σπουδαιότερη από αυτές είναι η σταδιακή μείωση άλλων ενδιαφερόντων που δεν έχουν σχέση με τη χρήση. Λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες, η αποδοτικότητα στη δουλειά ή τις σπουδές μειώνεται σημαντικά και οι φιλίες περιορίζονται σε άτομα που έχουν σχέση με τη χρήση. Επίσης παρατηρείται μείωση της δυνατότητας για συγκέντρωση, της μνήμης και των δυνατοτήτων εκμάθησης. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετούς μήνες μετά που θα σταματήσει ή χρήση και σταδιακά εξαφανίζεται.  
Από πλευράς σεξουαλικότητας παρατηρείται παρέμβαση στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών ώστε να υπάρχει μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος και ερωτικής δραστηριότητας σε πολλούς από τους χρήστες, ελαττωμένη παραγωγή σπέρματος στους άνδρες και ακανόνιστη περίοδος στις γυναίκες.

Παράλληλη χρήση με άλλες ουσίες. Η κάνναβις μπορεί να καταστεί επικίνδυνη όταν συνδυαστεί με άλλα ναρκωτικά, χάπια ή αλκοόλ. Οι επιδράσεις της μπορεί να είναι έντονες και απρόβλεπτες. Υπάρχουν ενδείξεις πως η παράλληλη χρήση της με το αλκοόλ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση κάθε άλλης ουσίας χωριστά.

Χρήση κατά την εγκυμοσύνη. Κάθε ουσία που χρησιμοποιείται από μία μέλλουσα μητέρα περνά και στο έμβρυο διά μέσω του πλακούντα. Πειράματα σε ζώα έδειξαν πως υπάρχει κάποια ανωμαλία ανάπτυξης και συμπεριφορά στο νεογέννητο που έχει λάβει μεγάλες δόσεις THC.

Ανοχή και εξάρτηση. Ανοχή στην ουσία σημαίνει ότι κάποιο πρόσωπο χρειάζεται όλο και  περισσότερη από την ουσία για να κατορθώσει τις ίδιες επιδράσεις όπως είχε κατορθώσει και στο παρελθόν με μικρότερες δόσεις. Η κάνναβις επιφέρει μία μέτρια ανοχή. 
Την εξάρτηση μπορούμε να τη διαχωρίσουμε σε φυσική (σωματική) και ψυχική. Σπάνια παρατηρείται φυσική εξάρτηση στην κάνναβη και τα συμπτώματα της είναι ελαφριάς μορφής, με τη διακοπή της χρήσης. Αυτά κυρίως είναι ανήσυχος ύπνος, οξυθυμία, ανορεξία, εκνευρισμός, άγχος και ανακατεμένο στομάχι. Σημαντικότερη όμως είναι η ψυχική εξάρτηση που επιφέρει η χρήση της. Στις περιπτώσεις αυτές η ουσία γίνεται έμμονη ιδέα στη σκέψη του ατόμου, ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να διακόψει. Επομένως, ναι μεν η σωματική εξάρτηση στη συγκεκριμένη ουσία είναι ελαφριάς μορφής ή ανύπαρκτη, η ψυχική όμως είναι κάτι που διακατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών χρηστών.

Reduce your Cannabis use:   A free online program for breaking the cannabis habit by the National Cannabis Prevention and Information Centre • NCPIC

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSthG7bPlZCTyQAwf2D9yPTzDvKBMxHIj_fRRCmTp_oYHaF8geb9wCopyright © ..:: TherapyNet.Gr ::...