raindrops

Δεν κουράζεστε να ακούτε ότι η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία που παίρνει ναρκωτικά;
Δημοσιεύονται τόσα πολλά τελευταία σχετικά με τα ναρκωτικά που οι γονείς ανησυχούν διαρκώς, μήπως και το δικό τους παιδί αναμειχθεί με αυτά. Πολλοί θέλουν να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα σχετικά με τα ναρκωτικα για να μπορούν να διεξάγουν μια λογική συζήτηση με τα παιδιά τους όταν γίνονται ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται συχνά στις εφημερίδες καθώς και οι τραγικές ιστορίες που ακούγονται μας κάνουν να πιστεύουμε όλες τις εκδοχές σχετικά με τα ναρκωτικά. Ίσως να μη δίνουμε αρκετό καιρό στον εαυτό μας να σκεφτούμε και να διαχωρίσουμε τη πραγματικότητα από τη φαντασία όταν επέρχεται ο φόβος. Χρειάζεται να εξετάζουμε τα γεγονότα παρά να επηρεαζόμαστε από τις εντυπωσιακές ειδήσεις.

Μπορούμε να εμποδίσουμε τα παιδιά μας να κάνουν χρήση ουσιών;  Με το να διηγείστε ιστορίες που προκαλούν φόβο και απλά να απαγορεύετε τη χρήση τους δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται να χειριστεί με ψυχραιμία και θετικότητα. Θα πρέπει να είστε διατεθειμένοι να κρατάτε ανοικτές συζητήσεις με σοβαρότητα και να απαντάτε ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Θα πρέπει τα παιδιά να ενθαρρύνονται από μικρή ηλικία να συζητούν τα προβλήματά τους μαζί μας.

Τα παιδιά μαθαίνουν σχετικά για τα ναρκωτικά από την τηλεόραση, τον τύπο και το σχολείο. Θα πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι να συζητάμε μαζί τους οποτεδήποτε κάποιο μέλος της οικογένειας δείχνει ενδιαφέρον για το θέμα. Ουσίες όπως αλκοόλ, καπνός, ηρεμιστικά φάρμακα, ακόμα και η ασπιρίνη να συμπεριλαμβάνονται στις συζητήσεις σχετικά με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών. Μάλιστα από ασπιρίνη μέχρι και ηρωίνη. Τα παιδιά θα αγνοήσουν οποιαδήποτε συμβουλή έχετε να τους δώσετε αν εσείς αρνείστε ν΄ αναγνωρίσετε ότι οι πιο διαδεδομένες ουσίες εξάρτησης στην κοινωνία μας είναι το αλκοόλ, ο καπνός και τα ηρεμιστικά φάρμακα. Σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα ναρκωτικά θα πρέπει οι ουσίες αυτές να υπογραμμίζονται. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι, κάθε ναρκωτικά καθ΄ αυτό δεν είναι τόσο σπουδαίο όσο είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τη χρήση του.

Πολλοί λόγοι συμβάλουν για τη χρήση ναρκωτικών από τους νέους. Ίσως γιατί θέλουν να δοκιμάσουν. Με το να δοκιμάσει κανείς κάποια ουσία συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα, ούτε κατά συνέπεια οδηγεί στη συχνή χρήση του. Όπως και οι ενήλικες, έτσι και οι νέοι αισθάνονται την ανάγκη να συμπεριφέρονται όπως και οι φίλοι τους. Αυτό μπορεί να εννοεί την επιδίωξη της μόδας, άσχετα αν η μόδα σχετίζεται με το ντύσιμο, τη μουσική ή τη χρήση ουσιών. Για μερικά άτομα που έχουν προβλήματα όπως αβεβαιότητας, φόβου ή μοναξιάς, τα ναρκωτικά είναι εκείνα που φαίνεται να επιφέρουν κάποια λύση σ΄ αυτά τα προβλήματα. Είναι αυτά τα άτομα που πιθανόν να κάνουν χρήση ουσιών πιο συχνά.

Τα ναρκωτικά διαφέρουν κατά πολύ στις επιδράσεις που έχουν στα διάφορα άτομα. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και ενηλίκων τα χρησιμοποιούν για να αλλάξουν την κατάσταση της διάθεσής τους. Προκαλούν προβλήματα όταν γίνεται κατάχρηση. Αυτά μπορεί να είναι σωματικά, ψυχολογικά ή κοινωνικά και έχουν να κάνουν με το είδος και με την ποσότητα που χρησιμοποιείται, με τον χαρακτήρα του προσώπου που τα χρησιμοποιεί, τη διάρκεια της χρήσης, καθώς και με πολλούς άλλους παράγοντες.

Οι επιδράσεις των ναρκωτικών διαφέρουν κατά πολύ από ουσία σε ουσία και από άτομο σε άτομο. Γι΄ αυτό είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει ένας γονιός αν το παιδί του κάνει κάποια χρήση. Ένα παιδί που έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να παρουσιάσει κάποια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του. Αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων είναι κάτι το συνηθισμένο, αλλά αν παρατηρηθεί κάποια ασυνήθιστη αλλαγή στη συμπεριφορά που διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα τότε μπορεί να υποθέσουμε ότι ίσως να υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψη μας ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να οφείλεται σ΄ άλλους παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν της προσοχής μας. Στην εποχή που όλοι αντιδρούν στη λέξη <<ναρκωτικά>>, δεν είναι παράξενο πολλοί να χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να επισημάνουν σαν έμμεσο τρόπο ότι χρειάζονται βοήθεια. Μη προσπαθείτε να γίνετε ερασιτέχνης εμπειρογνώμονας για να ανακαλύψετε σημεία που να αποδίδονται στη χρήση ναρκωτικών. Ένα τέτοιο πράγμα μπορεί να οδηγήσει στο να χάσετε την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.

Η συμπεριφορά των γονιών και το παράδειγμά τους έχει σημαντική επίδραση στα παιδιά. Ερευνητικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι παιδιά που αναπτύσσουν προβλήματα με τα ναρκωτικά είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από οικογένειες στις οποίες γίνεται τακτική χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, αλκοόλ και καπνού. Αντίθετα, τα παιδιά μπορεί να μάθουν απλά παρατηρώντας ότι η ζωή απολαμβάνεται και χωρίς ουσίες που αλλάζουν τη διάθεση.

Εάν πέσει στην αντίληψή σας ότι το παιδί σας παίρνει κάποια ουσία καλό θα κάνετε να μην πανικοβληθείτε. Το παιδί σας ίσως να πειραματίζεται και κατά πάσα πιθανότητα να μη συνεχίσει. Πληροφορήστε το παιδί σας πόσο και γιατί ανησυχείτε και ότι θέλετε να το βοηθήσετε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα που έχει. Δείξετε ηρεμία. Είναι απαραίτητο να συζητήσετε σχετικά με τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την ουσία και τις άμεσες συνέπειες. Χρειάζεται τη βοήθειά σας. Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει ελεύθερα χωρίς να φοβάται ότι θα αποδοκιμαστεί. Πέστε το ξεκάθαρα ότι δεν εγκρίνετε τη συμπεριφορά σαν αποτέλεσμα της χρήσης, αλλά ότι ακόμη το αγαπάτε. Αν οι σχέσεις και η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι καλές τότε θα μπορέσετε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τη ζωή με επιτυχία χωρίς ναρκωτικά και να αποκτήσει αισθήματα αυτοσεβασμού και αισιοδοξίας.

Μη προσπαθήσετε να καλύψετε κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί συμβουλή και βοήθεια από κατάλληλα πρόσωπα και το γρηγορότερο που μια τέτοια βοήθεια μπορεί να προσφερθεί τόσο το καλύτερο. Είναι ευκολότερο να αλλάξεις μια καινούρια συμπεριφορά παρά ένα χρόνιο πρόβλημα.

Η πρόληψη όμως είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες οι γονείς δείχνουν μια ζεστή διάθεση απέναντί τους είναι λιγότερο πιθανό να δελεαστούν από τα ναρκωτικά. Ηθικοποίηση και αποδοκιμασία δεν επιφέρουν κανένα όφελος. Αν ακούσετε τις απόψεις του παιδιού σας και είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε τις απόψεις και των δύο ανοιχτά, είναι πιο πιθανό το παιδί να εκτιμήσει την πείρα σας και να δεχτεί τη συμβουλή σας.