raindrops

Ναρκωτικά, σ' αυτό το κείμενο, είναι οποιαδήποτε ουσία χημικής ή φυσικής προέλευσης που αλλάζει στον άνθρωπο τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Χωρίζονται σε τρις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με τη δράση τους στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Στα κατασταλτικά, τα διεγερτικά και τα παραισθησιογόνα. Πολλά από αυτά κατά καιρούς χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Εμάς θα μας απασχολήσουν αυτά που συχνά στις μέρες μας γίνονται αντικείμενο κατάχρησης. Στα κατασταλτικά εντάσσονται τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια, το αλκοόλ, η ηρωίνη, η ωδίνη, η μεθαδόνη κ.α. Στα διεγερτικά ανήκουν ο καπνός, ο καφές, οι αμφεταμίνες (κοινά σπιτάκια) και η κοκαΐνη. Ενώ στα παραισθησιογόνα ανήκει το χασίς και η μαριχουάνα, το ecstasy, το LSD, η μεσκαλίνη κ.α.

Όπως είπαμε και παραπάνω τα ναρκωτικά δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με τρόπο ώστε να αλλάζουν τη διάθεση, τη λειτουργία, την αντίληψη και ετοιμότητα του πνεύματος. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να προβλέψει τις επιδράσεις τους για το λόγο ότι αυτές εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνονται, από τον τρόπο χρήσης, από τον χαρακτήρα του χρήστη, από το περιβάλλον και από το τί περιμένει κανείς από τις δράσεις της ουσίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Μερικοί δοκιμάζουν από περιέργεια. Το να εκτίθεται κανείς σε κίνδυνο είναι κάτι το προκλητικό και δελεαστικό για τους νέους. Οι διαφημίσεις τσιγάρων και ποτών επίσης επηρεάζουν με το να δείχνουν έναν "αρεστό" τρόπο ζωής γύρω από αυτά. Πολλοί πάλι παίρνουν ναρκωτικά για το λόγο ότι αισθάνονται πως οι φίλοι τους δεν θα τους συναναστρέφονται αν δεν τους μιμηθούν. Άλλοι γιατί νομίζουν ότι τους δίνουν μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό τους, σαν ένα άτομο ώριμο και ανεξάρτητο. Άλλοι τα παίρνουν σαν ένα μέσον για να επιβάλουν τη δική τους προσωπικότητα, αποδοκιμάζοντας τους κανόνες και τους θεσμούς που επικρατούν στην κοινωνία. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι εκείνο που τα βρίσκει σαν μέσο αντιμετώπισης ενοχλήσεων ψυχολογικού και συναισθηματικού χαρακτήρα ή αβεβαιότητας για το μέλλον.

Θα ήταν λάθος να λέγαμε ότι πολλοί δεν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Η κατάχρηση όμως των ουσιών αυτών συχνά οδηγεί σε πραγματικά προβλήματα φυσικού, ψυχολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Εφηβεία: καιρός αλλαγής
Η εφηβεία είναι καιρός κατά τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις επιδεξιότητές τους. Είναι επίσης καιρός κατά τον οποίο ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του. Είναι όμως και περίοδος πολλών αλλαγών, οπότε είναι συνηθισμένο πράγμα να επέρχονται γρήγορες αλλαγές στις διαθέσεις και τα συναισθήματα.

Μπορεί να είναι μία περίοδος σύγχυσης και απελπισίας. Η αυξανόμενη πίεση και η ευθύνη μπορεί πολλές φορές να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άσχημα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στον καθένα κάποτε στη ζωή του. Όλα αυτά είναι ένα μέρος της διαδικασίας να μάθει κανείς τις δικές του επιλογές και τις δικές του αποφάσεις στην προσπάθειά του να λύσει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι αποφάσεις αυτές έχουν σχέση με τις σπουδές, τη σταδιοδρομία, την εργασία, τις σχέσεις με τους γονείς του. Μία από τις μεγάλες αποφάσεις είναι και η χρήση κάποιων ουσιών.

Τόσο η οικογένεια όσο και οι φίλοι έχουν σπουδαιότητα για σας αυτή την περίοδο. Η αυξανόμενη ευθύνη που αναλαμβάνετε και η ανάγκη που αισθάνεστε για ανεξαρτητοποίηση μπορούν να επιφέρουν κάποια διάσταση μέσα στο σπίτι σας. Κατά συνέπεια και η συμβίωση μπορεί να γίνει δύσκολη. Αν η οικογένειά σας μπορεί να συζητά ελεύθερα σχετικά με τους καινούριους ρόλους και τις καινούριες ευθύνες, με υποχρεώσεις και από τις δύο μεριές, τότε μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Για το λόγο ότι οι γονείς σας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ευημερία σας, αισθάνονται την ανάγκη πολλές φορές να επιβάλουν μερικούς κανόνες και καθοδηγήσεις που δεν είναι αρεστές. Η ανησυχία τους μπορεί να τους κάνει να αντιδρούν υπερβολικά και να εκνευρίζονται όταν νομίζουν ότι πρόκειται να βλάψετε τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο. Οι γονείς σας και εσείς θα πρέπει να δείξετε κατανόηση για να μπορέσετε να καταλάβετε τι είναι αυτό που ειδικά ενδιαφέρει τον καθένα σας. Χρειάζεται να μπορούν να ακούνε προσεκτικά και τα δύο μέρη για να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές απόψεις και να εκφράσετε ότι αισθάνεστε ανοικτά. Είναι σημαντικό να μιλήσετε για τις διάφορες δυσάρεστες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρετε ώστε να μπορέσετε να έρθετε σε κάποια συμφωνία. Το σπουδαιότερο είναι να εξακολουθείτε να μιλάτε μεταξύ σας και να ξέρετε να ακούτε ο ένας τον άλλο.

Αποφάσεις σχετικά με τα ναρκωτικά
Όταν αισθάνεστε αβέβαιοι με κάποιο δίλημμα που έχετε, μιλήστε σε κάποιο που εμπιστεύεστε: Στους γονείς σας, σε κάποιο ενήλικα που ενδιαφέρετε για σας, σε κάποιο καθηγητή σας ή σύμβουλο, σε κάποιο στενό σας φίλο ή συγγενή που δεν κάνει χρήση ουσιών. Μια ανοιχτή επικοινωνία, ειλικρινή συζήτηση και καθαρή σκέψη μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί είστε δυσαρεστημένος ή αβέβαιος και να βρείτε μία ικανοποιητική λύση.

Αν διαλέξετε να κάνετε χρήση ναρκωτικών μπορεί να έχετε διαλέξει ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Μπορεί αργότερα να αντιληφθείτε πως η εκλογής σας να σας έχει οδηγήσει να χάσετε μερικούς καλούς φίλους και να περιοριστούν οι ευκαιρίες σας τόσο στις σπουδές σας όσο και στην καριέρα σας.