raindrops

1.    Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ;
Η αλήθεια είναι ότι, είναι δύσκολο για τους γονείς να διακρίνουν αν το παιδί τους κάνει χρήση ουσιών. Διότι, πολλά από τα γνωστά σημάδια που υποδεικνύουν χρήση ναρκωτικών, όπως τα κόκκινα μάτια, οι δερματικές παθήσεις, η υπνηλία ή η υπερδιέγερση, μπορεί να προέρχονται από κάποια γρίπη ή ορμονική αλλαγή για τους εφήβους. Άλλωστε, η εναλλαγή των συναισθημάτων είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εφηβεία. Η ξαφνική ανάγκη για απομόνωση, οι εκρήξεις εκνευρισμού, η απειθαρχία, το νευρικό γέλιο και οι ονειροπολήσεις αποτελούν στοιχεία της συμπεριφοράς των εφήβων και δεν έχουν καμία σχέση με την χρήση των ναρκωτικών.
Το σίγουρο είναι ότι, τα ναρκωτικά κοστίζουν πολλά χρήματα και οι νέοι χρειάζονται πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι, οι έφηβοι που έχουν πολλά χρήματα στη διάθεση τους, είναι πιθανότερο να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, να καπνίζουν ή να παίρνουν ναρκωτικά, πιο συχνά από τους νέους που δεν έχουν αρκετά χρήματα. Αν, λοιπόν, το παιδί σας ξαφνικά αρχίσει να χρειάζεται πολλά χρήματα για ανεξήγητους λόγους, τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε την κατάσταση προσεχτικά.
Αν το ξέρετε καλά και γνωρίζετε τι συμβαίνει στη ζωή του, τότε θα είστε σε καλύτερη θέση να γνωρίζετε, αν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του είναι ανησυχητικές ή όχι. Αυτό που προέχει όμως, είναι να μην πανικοβληθείτε ή να αρχίσετε να το κατασκοπεύετε. Κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει δυσπιστία και φόβο και θα ευρύνει τις μεταξύ σας διαφορές.
Αν όμως, ανησυχείτε και δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, τότε θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορούσε να σας προσφέρει την ανάλογη βοήθεια.

2.    Γιατί οι έφηβοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ;
Οι έφηβοι παίρνουν ναρκωτικά, για τους ίδιους λόγους σχεδόν που παίρνουν και οι ενήλικοι : για να διασκεδάσουν, να ξεσκάσουν, να γίνουν αποδεκτοί από κάποια παρέα, να αντιμετωπίσουν τον πόνο, την θλίψη, το άγχος ή την πλήξη. Επιπλέον, ως έφηβοι επιθυμούν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να ριψοκινδυνεύσουν και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους. Επίσης, τους αρέσει συχνά να μιμούνται τη συμπεριφορά των μεγάλων. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης και της ενηλικίωσης.

Πρέπει, επίσης, να είστε ειλικρινής, όσον αφορά την αιτία που εσείς (οι γονείς) παίρνετε ναρκωτικά ή όχι, πίνετε οινοπνευματώδη ή όχι, καπνίζετε ή όχι, παίρνετε ηρεμιστικά ή όχι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να συζητήσετε μαζί του ανοιχτά το όλο θέμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, οι έφηβοι αντιλαμβάνονται την υποκρισία και είναι σε θέση να απορρίψουν τις συμβουλές σας, αν δεν είστε τίμιοι απέναντι τους. Η φράση "κάνε αυτό που σου λέω και όχι αυτό που κάνω εγώ" δεν περνάει πια

3.    Μήπως το κάπνισμα της κάνναβης οδηγεί πάντα στη χρήση άλλων ναρκωτικών ;
Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να πειραματίζονται με ναρκωτικά που είναι εύκολο να βρεθούν, ουσίες που μπορούν να εισπνεύσουν, οινοπνευματώδη ποτά και καπνό. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι νέοι που πειραματίζονται με την κάνναβη έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες ψυχοτρόπες εθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και τον καπνό, και ότι αυτοί που δεν έχουν δοκιμάσει καπνό και αλκοόλ είναι απίθανο να δοκιμάσουν την κάνναβη. Είναι επίσης σωστό ότι, όποιος δεν καπνίζει έχει λιγότερες πιθανότητες να δοκιμάσει καπνίζοντας άλλες ουσίες, όπως η κάνναβη.

Όμως, δεν υπάρχει λόγος για προοδευτική εξέλιξη στη χρήση άλλων ναρκωτικών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι, ο πειραματισμός με παράνομα ναρκωτικά οφείλεται περισσότερο στην προθυμία των παιδιών να διακινδυνεύσουν ή να παραβούν τους κανόνες, παρά στα ίδια α ναρκωτικά.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να  μας λέει ότι, οι έφηβοι που καπνίζουν κάνναβη θα προχωρήσουν στη χρήση οποιουδήποτε άλλου ναρκωτικού. Ο μύθος αυτός είναι αναληθής, οι χρήστες της κάνναβης (που είναι υπερ-πολλαπλάσιοι των χρηστών της ηρωίνης) το γνωρίζουν, και επιμένοντας σ' αυτόν το μόνο που κατορθώνετε είναι να χάνετε την αξιοπιστία στα μάτια των παιδιών σας.

4.    Που βρίσκουν οι νέοι τα ναρκωτικά ;
Τα  συνηθέστερα ναρκωτικά, όπως το αλκοόλ, ο καπνός και τα ηρεμιστικά, τα προμηθεύονται από το σπίτι τους, τους φίλους και συγγενείς και τα μπαρ. Εάν κάποιο άτομο θέλει να δοκιμάσει οποιοδήποτε παράνομο ναρκωτικό, είναι συνήθως εύκολο να μάθει που μπορεί να το βρει, από μεγαλύτερους φίλους ή συνομήλικους του. Μην ξεχνάτε όμως, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν ναρκωτικά και χρειάζεται αρκετά χρήματα προκειμένου να αγοραστούν. Οι πιθανότητες να κάνουν οι έφηβοι αυτή τη προσπάθεια είναι λιγοστές, όταν κατανοήσουν τη σκοτεινή πλευρά της κατάχρησης των ναρκωτικών.

5.    Τι γίνεται όταν τι παιδί μου αρχίζει να πειραματίζεται με ναρκωτικά ;
Κάθε έφηβος αισθάνεται την ανάγκη να πειραματιστεί και να δοκιμάσει εμπειρίες, προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Ο πειραματισμός με τα ναρκωτικά αποτελεί ίσως μια ένδειξη της επαναστατικής διάθεσης των εφήβων απέναντι στους γονείς, και συνήθως δεν οδηγεί σε προβλήματα με τις ουσίες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι, ο πειραματισμός είναι πάντοτε ασφαλής. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα νεαρό άτομο πιθανώς να μην έχει συνηθίσει στο αλκοόλ ή οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό, ώστε η επίδραση αυτών να είναι εμφανής πάνω του. Μη γνωρίζοντας τα όρια του, ίσως δεν ξέρει τι ποσότητα πρέπει να καταναλώσει, προκειμένου να μην βλάψει τον εαυτό του. Και ίσως, να προθυμοποιείται να κάνει χρήση περισσοτέρων από μια ουσιών. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης μπορεί να είναι απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες.

Επιπλέον, το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά επηρεάζουν τις ικανότητες του ατόμου να αντιδράσει στο απρόβλεπτο, διότι κάνουν το άτομο να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια και το κάνουν πιο τολμηρό από όσο θα ήταν κανονικά, π.χ. όταν οδηγεί.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ορίσουν οι γονείς στα παιδιά τους κάποιους λογικούς κανόνες συμπεριφορά, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για  τους υπόλοιπους ανθρώπους.

6.    Φταίμε εμείς αν το παιδί μας αρχίσει να παίρνει ναρκωτικά ;
Το να αρχίσει κάποιος να παίρνει ναρκωτικά οφείλεται συνήθως σε πολλούς λόγους.  Το οικογενειακό περιβάλλον βέβαια επηρεάζει όλους όσους βρίσκονται μέσα σ' αυτό, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Σαν γονείς επιθυμείτε τα παιδιά σας να μάθουν από εσάς, δυστυχώς όμως αυτά δεν υιοθετούν μόνο τα καλά στοιχεία, που εσείς θα θέλατε, αλλά και τα άσχημα. Εάν, λοιπόν, κάποιος γονιός καπνίζει, πίνει ή παίρνει ηρεμιστικά, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες για το παιδί του να αρχίσει να μιμείται αυτές τις ενέργειες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι, οπωσδήποτε το παιδί σας θα παρουσιάσει προβλήματα με οποιαδήποτε από αυτές τις ουσίες. Αν όμως υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα ουσιών στην οικογένεια, δεν θα ωφελούσαν σε τίποτα οι ενοχές και οι τύψεις. Αντιθέτως, θα πρέπει ο γονιός να συνειδητοποιήσει την όλη κατάσταση και να απευθυνθεί σε ειδικούς, για να ζητήσει βοήθεια.

7.    Είναι αλήθεια ότι οι έμποροι ναρκωτικών νοθεύουν με ναρκωτικά τα ποτά και τα τσιγάρα;

Καταρχήν, είναι ανώφελο να νοθεύσουν με ναρκωτικά τα ποτά και τα τσιγάρα οι λαθρέμποροι, για τους εξής λόγους :

Κανένας δεν αποκτά τον εθισμό και δε γίνεται τοξικομανής με μια μόνο δόση οποιουδήποτε ναρκωτικού, ακόμη και της ηρωίνης. Χρειάζεται να κάνει χρήση ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού κάποιος εθιστεί.

Τα παράνομα ναρκωτικά είναι πολύ ακριβά και αυτό που ενδιαφέρει τους εμπόρους είναι να κάνουν κέρδος από τη χρήση τους. Το πιθανότερο είναι κάποιος φίλος του παιδιού σας να του βάλει κάτι δυνατότερο στο ποτό ή το αναψυκτικό του ή να το προτρέψει να καπνίσει ένα τσιγάρο με κάνναβη. Αυτό είναι, βέβαια, ανεύθυνη συμπεριφορά. Είναι λοιπόν φρόνιμο να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας, κατά την περίοδο της εφηβείας, να γνωρίζουν πάντα το περιεχόμενο του ποτού τους και την ποσότητα που καταναλώνουν.

8.    Πόσο σημαντική είναι η πίεση από συνομήλικους και φίλους ;
Η πίεση των φίλων και των συνομηλίκων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας συμπεριφοράς, τόσο ανάμεσα στους ανήλικους, όσο και ανάμεσα στους ενήλικους.

Στους εφήβους, η πίεση των συνομηλίκων είναι εξίσου σημαντική τόσο στον τρόπο ενδυμασίας, στην ομιλία ή στην διαγωγή στο σχολείο όσο και στην στάση τους απέναντι στα ναρκωτικά. Καταρχήν, θα πρέπει να διερωτηθείτε αν η παρέα των παιδιών σας θα τα πίεζε να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αν και ουσιαστικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι ο έφηβος δοκιμάζει τα ναρκωτικά μαζί με τους φίλους του, ώστε να είναι αποδεκτός από την παρέα του.

Αυτό που θα έπρεπε να σας απασχολήσει ιδιαίτερα ως γονείς, είναι να προσφέρετε στα παιδιά σας τα κατάλληλα εφόδια, όπως αυτοκυριαρχία και δύναμη, ώστε να μπορούν να διακρίνουν το σωστό και το λάθος και να μην ανέχονται κανενός είδους πίεσης, άμεσης ή έμμεσης. Άλλωστε, τα παιδιά είναι αυτά που θα κάνουν τις επιλογές τους, απλά εσείς θα τα έχετε προετοιμάσει για αυτές, χωρίς όμως να τους επιβάλετε τα δικά σας πρότυπα.

9.    Τι μπορώ να κάνω για να κρατήσω το παιδί μου μακριά από τα ναρκωτικά ;
Η αλήθεια είναι ότι η χρήση των ναρκωτικών είναι κάτι υπαρκτό και μπορεί οποιοδήποτε παιδί να έρθει αντιμέτωπο με τα ναρκωτικά. Θα μπορούσατε να κάνετε τα εξής, για να αποτρέψετε τον κίνδυνο :

Δώστε το καλό παράδειγμα όσον αφορά τη χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σας, γιατί δημιουργεί άσχημα πρότυπα στο παιδί μια τέτοια σας ενέργεια.

Φροντίστε να έχετε μια σωστή ενημέρωση για τις ναρκωτικές ουσίες, ώστε να διαμορφώσετε μια σωστή άποψη για αυτές και να μπορέσετε να μεταδώσετε τις πληροφορίες  στο παιδί σας.

Να μιλάτε συχνά με το παιδί σας και να προσπαθείτε να κατανοείτε, στο βαθμό που είναι δυνατό, τις πράξεις και συλλογισμούς του. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τη ζωή του, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να αναγνωρίσετε την ύπαρξη του προβλήματος προτού αυτό γίνει χρόνιο.

Βεβαιωθείτε ότι, το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε πραγματικά και ότι θα του συμπαρασταθείτε άσχετα με τα δικά σας πιστεύω. Μόνο τότε θα είναι πρόθυμο να μοιραστεί μαζί σας τα προβλήματά του, διότι η αγάπη είναι αναντικατάστατη.

Προσπαθήστε να γνωρίσετε τους φίλους του παιδιού σας και τους γονείς τους. Ίσως, αν έρχεστε σε επαφή με κάποιους άλλους γονείς να βρίσκατε λύσεις σε πολλά θέματα που αφορούν τα παιδιά σας και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσετε.

Ξεκαθαρίστε στα παιδιά σας ότι, όπως και αυτά έχετε και εσείς δικαιώματα και συμφέροντα μέσα στο σπίτι. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να είστε αυταρχικός, αρκεί να επιβάλετε κάποιους κανόνες και όρια που κανείς, και πρώτα απ' όλα εσείς, δε θα πρέπει να παραβαίνετε.

Διαπραγματευτείτε κάποιους κανόνες, όσον αφορά τη συμπεριφορά των εφήβων, που θα πρέπει όμως να αναθεωρούνται τακτικά, με την πάροδο των χρόνων. Δεν πρέπει να ξεχνάτε τις δικές σας απαιτήσεις, όταν βρισκόσαστε στην ηλικία τους. Το παιδί σας μπορεί τώρα να διανύει την εφηβεία, αλλά σύντομα θα ενηλικιωθεί και έχει ανάγκη από κάποια ελευθερία, μέσα στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε προκαταβολικά, πως θα αντιδράσετε αν το παιδί σας ανακοινώσει, ότι ήπιε πάρα πολύ ή ότι δοκίμασε κάνναβη. Ίσως, κάτι τέτοιο σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σε μια ανάλογη στιγμή. Τέλος, αποφεύγετε να κάνετε "αστυνομικούς" ελέγχους στα πράγματα των παιδιών σας και "ανακριτικές" ερωτήσεις. Τέτοιου είδους συμπεριφορά μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ σας.