raindrops

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά

Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη.

Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της.

Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσε το 24% των πελατών. Μετά από άλλους τέσσερις μήνες η διαφορά στη βελτίωση διευρύνθηκε στο 42% (ομάδα online) και 26% στη δεύτερη ομάδα.

Θετικοί οι ειδικοί
Οι συνεδρίες online ήταν τακτικές και είχαν διάρκεια 55 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα θεραπευτής και θεραπευόμενος επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω των υπολογιστών τους. Η ομάδα των Βρετανών ερευνητών επισημαίνει ότι στο τέλος κάθε συνεδρίας ο ασθενής μπορούσε να έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το κείμενο της συζήτησης, κάτι που του επέτρεπε να βλέπει και να επεξεργάζεται τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. «Η θεραπεία μέσω υπολογιστή μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο εάν υπάρξει άμεση επαφή ανάμεσα στον ασθενή και τον θεραπευτή τουλάχιστον στην αρχική φάση ή κάποια στιγμή στη συνέχεια», σχολιάζει ο Ενρίκο Μολινάρι, καθηγητής Ψυχολογίας στο καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

Πολλοί ειδικοί είναι θετικοί στη χρήση του διαδικτύου για την ανακούφιση των ασθενών. Τρόποι θεραπείας παρέχονται με τηλεδιάσκεψη ή ακόμη και μέσω τηλεφώνου. Ο ιταλικός σύλλογος ψυχοθεραπευτών «ενέκρινε» την ψυχοθεραπεία online αφού τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ο θεραπευόμενος πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία και την έδρα του θεραπευτή και να είναι ενήμερος για το αν στη θεραπεία του συμμετέχουν άλλα άτομα. Οι ψυχολόγοι θα πρέπει να ελέγχουν εάν το πρόσωπο που ζητά βοήθεια έχει ενηλικιωθεί.


​ 

face

Γεννήθηκα στην  Κάρπαθο και μεγάλωσα στον Πειραιά – δεύτερος μέσα σε τέσσερα αγόρια. Σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσα στην Αυστραλία, όπου και πραγματοποίησα τις βασικές σπουδές στο University of New England (Armidale) και τις μεταπτυχιακές στο Macquarie University (Sydney). Η διατριβή μου είχε ως θέμα "Inter-generational patterns of drug (mis)use in the Greek Community of Sydney".

Είμαι κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος του ψυχολόγου στην Ν.S.W. (Αυστραλίας) από το 1991, και στην Ελλάδα από το 1993. Είμαι, επίσης, κάτοχος διπλώματος μεταφραστή (Αγγλικά → Ελληνικά) από την Αρχή National Accreditation Authority for Translator and Interpreters

Υπηρέτησα ως κλινικός και ερευνητικός ψυχολόγος σε διάφορους οργανισμούς. Μεταξύ αυτών στην υπηρεσία LifeLine Sydney, ως προϊστάμενος ψυχολόγος στο τμήμα ουσιοεξάρτησης.  Μετά την παλιννόστησή μου στην Ελλάδα, εργάστηκα στο Ερευνητικό και Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, του Πανεπιστημίου Αθηνών (epipsi.gr), ως συντονιστής επιδημιολογικής έρευνας.

Από το 1994 είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και συνιδρυτής του Ψυχολογικού Κέντρου στον Πειραιά. Το TherapyNet.gr είναι μία επέκταση των δραστηριοτήτων του Κέντρου, ώστε να παρέχει υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου σε απόμακρες περιοχές.  
Άρθρα μου έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας. Έχω εκπονήσει, επίσης, το βιβλίο ‘Ο Μίτος της Αριάδνης’, όπου με αμεσότητα και σαφήνεια προσπαθώ να αναλύσω το φαινόμενο της εξάρτησης από την ηρωίνη και τα ναρκωτικά, γενικότερα, και να ρίξω φως σ’ ένα τόσο παρεξηγημένο ζήτημα.

Είμαι έγγαμος με την καθηγήτρια μουσικής Ζηνοβία Μασάλη και έχουμε δύο αγόρια τον Κωστή και τον Παναγιώτη.   Τα ενδιαφέροντά μου επικεντρώνονται στην προσωπική ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη της ευρύτερης οικογένειας και των πελατών μου. Απολαμβάνω το συγγραφικό έργο και εκτιμώ τα οφέλη που εισπράττω από αυτό. Μου αρέσει να καλλιεργώ την αγάπη και τη φιλία, τα οποία πιστεύω ότι είναι τα κύρια και απαραίτητα στοιχεία της ανθρώπινης ευημερίας και προσωπικής ανάπτυξης. Χαίρομαι την καλή παρέα και την ώριμη συζήτηση. Είμαι φυσιολάτρης, με βαθιά ριζωμένη οικολογική συνείδηση, και προσπαθώ να έρχομαι σε επαφή και να δέχομαι τα ευεργετήματα της φύσης με κάθε ευκαιρία.

 


http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/14493671.jpg


​ 

Γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όλο το 24ωρο, τηλ. 197,  χωρίς χρέωση.

Γραμμή Συμπαράστασης Ηλικιωμένων:  8011102822

Αιγινήτειο Νοσοκομείο: 2107222333  Βοήθεια για ψυχολογικά  προβλήματα. Καθημερινά, 3:00 -11:00 μ.μ

Γραμμή για περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών. Τηλ. 1056 χωρίς χρέωση.

Γιατροί SOS. τηλ. 1016

Εταιρεία ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου: τηλ. 116111,  Δευτέρα-Παρασκευή: 2:00 μ.μ.- 8.30 μ.μ. .χωρίς χρέωση.   Για γονείς και εκπαιδευτικούς   τηλ. 8018011177   Δευτέρα μέχρι Παρασκευή  9:30 π.μ. έως 8:30 μ.μ και Σάββατο από 9:30 π.μ. έως 2:00 μ.μ. 

 Γραμμή στήριξης κακοποιημένων Γυναικών
Από σταθερό  8001188881,  από κινητό 2107786800

Ψυχολογική στήριξη για χρήστες ναρκωτικών:
- ΟΚΑΝΑ.  1031 
- ΙΘΑΚΗ.   1145
- 18 Άνω:  210 3617089

Γραμμές ψυχολογικής στήριξης για στρατευμένους:
Στρατού:       8001145551
Αεροπορίας: 8001145552
Ναυτικού:     8001145553

Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών:
Τηλ. 210-727 7553  και  210-727 7554 . 
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ.

Νοσοκομείου Α. Συγγρός. Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS: 210-72 22 222

ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ   (Α.Α., Ν.Α., Al-Anon. κ.α.)


Useful Links

Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”


Γενικό Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”

Open The Doors

Άγχος Κατάθλιψη


Διπολική Διαταραχή

Free Psychology Courses

World Health Organization (WHO)

University of N.S.W. National Grug and Alcohol Research Centre

University of N.S.W.  National Cannabis Prevention and Information Centre

European Monitoring Center on Drugs and Drug Addiction

Pompidou Group of the Council of Europ

Health Behaviour in School-aged Children

European Institute of Studies on Prevention


Health Behaviour in School-aged Children


European Institute of Studies on Prevention
 

British Association for Counselling & Psychotherapy

International Society for Mental Health Online

The Association for Counselling and Therapy Online

Association for Christian Counsellors

Metanoia:  Online Therapy Guide

Wikipedia:  Online counseling

Counselling & Psychotherapy directory

The British Psychological Society

Federation of Drug & Alcohol Professionals

Cruse Bereavement Care

Samaritans

Medical News Today

Stop it Now:  Prevent child sexual abuse

Youth Information

 

Το κόστος της συνεδρίας είναι 60 ευρώ το οποίο προκαταβάλεται με τους παρακάτω δύο τρόπους.

Μειωμένο κόστος, 45 ευρώ ανά συνεδρία, προσφέρεται σε περιπτώσεις εντατικής θεραπείας (δύο συνεδρίες ανά βδομάδα).  Σε αυτή την περίπτωση προκαταβάλλεται το ποσό των 90 ευρώ, που αντιστοιχεί σε δύο συνεδρίες.

Α.  Κατάθεση (προσωπική ή μέσω web-banking) στο λογαριασμό της ALPHA BANK (SWIFT/BIC: CRBAGRAA)  ΙΒΑΝ:   GR9001401270127002101211047 Όνομα λογαριασμού:  Κωνσταντινίδης Ιωάννης  Ως αιτιολογία πληρωμής αναγράψετε το ΟΝΟΜΑ με το οποίο έχετε κλείσει το ραντεβού σας. 

Β.  Με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω της ασφαλούς υπηρεσίας πληρωμών PayPal. Κάνοντας κλικ στην επιλογή   Αγορά Υπηρεσίας (αριστερά αυτής της σελίδας), θα κατευθυνθείτε απευθείας στο λογαριασμό μας στην υπηρεσία PayPal.

Τo PayPal θα μας ενημερώσει μέσω emai για την πληρωμή σας. Αν το επιθυμείτε καλέστε μας στο  210-4296270, ώστε να γίνει επιβεβαίωση της συνεδρίας. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται και μπορεί να αποσταλεί μετά το πέρας της συνεργασίας ή να την παραλάβετε.

Σε κάθε περίπτωση, τα προσωπικά στοιχεία θεωρούνται απόρρητα.


 

 

 

 

 

​ 

Το κόστος της συνεδρίας είναι 60 ευρώ το οποίο καταβάλεται μέσω:

  • Κατάθεσης (προσωπικής ή μέσω web-banking) στο λογαριασμό της ALPHA BANK (SWIFT/BIC: CRBAGRAA)  ΙΒΑΝ: GR9001401270127002101211047       Όνομα λογαριασμού:  Κωνσταντινίδης Ιωάννης  Ως αιτιολογία πληρωμής αναγράψετε το ΟΝΟΜΑ με το οποίο έχετε κλείσει το ραντεβού σας.

Μειωμένο κόστος, 45 ευρώ ανά συνεδρία, προσφέρεται σε περιπτώσεις εντατικής θεραπείας (δύο συνεδρίες ανά βδομάδα).  Σε αυτή την περίπτωση καταβάλλεται το ποσό των 90 ευρώ, που αντιστοιχεί σε δύο συνεδρίες.

Απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται και μπορεί να αποσταλεί μετά το πέρας της συνεργασίας ή να την παραλάβετε.

Σε κάθε περίπτωση, τα προσωπικά στοιχεία θεωρούνται απόρρητα.